Leksjon 2 – Forberedelser

I forrige leksjon ga jeg deg oppskriften på hvordan du oppretter din organisasjon. Nå er du klar for neste steg som er å forberede oppstart av organisasjonen din.

Før du starter opp trenger du:

  1. Lokaler for øvelser
  2. Lokaler for å vise forestillinger
  3. Budsjett
  4. Penger
  5. Instruktører

Når du jakter på lokaler lønner det seg å sjekke priser på flere steder. Skoler låner ofte ut lokaler gratis på hverdager, men kapasiteten kan være sprengt. Vær ute i god tid!

Kommunale kulturhus har ofte søknadsfrister for å booke seg inn på scenen. Det lønner seg å være ute i god tid, slik at du får den spilleperioden du ønsker deg. Noen kulturhus har tett program, og det kan være aktuelt å se etter alternative arenaer. Skoler og fritidshus med scener kan fungere.

Sett opp budsjett! Kanskje du må legge lista lavere enn du ønsker de første årene. Det tar tid å bygge seg opp. Det er bedre å gå i null enn i minus, så ta tiden til hjelp. Bygg opp medlems- og publikumsbasen! Vern om den faglige kvaliteten og det sosiale miljøet.

Alle prosjekter trenger penger! I tillegg til medlemskontingent og billettinntekter finnes det mange fond. Kommune og stat har støtteordninger for teaterorganisasjoner. Sett av tid til å skrive søknader. Du får igjen for det i andre enden. Vær nøye med å holde frister!

Bruk fagpersoner når du hyrer inn instruktører. Trenger du en regissør, bruk en teaterpedagog, trenger du en koreograf, hent inn en dansepedagog. Husk å lage kontrakter med instruktørene.

Nå skal du ut og jakte på lokaler, instruktører og penger. Tenk, snart er du klar for neste steg! Da skal du sette i gang ditt første prosjekt. Men først – god jakt og lykke til!