Leksjon 3 – ditt første prosjekt

Gratulerer! Nå skal du i gang med ditt første prosjekt til din nystartede teaterorganisasjon.

I denne leksjonen handler det om:

  1. Medlemmer
  2. Rettigheter
  3. Prøveplan
  4. Arbeidsgrupper
  5. Rapporter
  6. Årshjul

Finn en måte å nå målgruppen din på! Bruk ditt nettverk, sosiale medier, markedsfør organisasjonen via skoler, barnehager, foreldregrupper på Facebook, helsestasjoner, nærbutikken – der dine mulige medlemmer beveger seg.

Når du vet hvem som skal stå på scenen, er det på tide å finne et egnet manus. Skriver du selv? Vil du bruke et som er ferdig skrevet? DRAMAS er Norges største manusbank. Der finner du manus for amatørteater. DRAMAS hjelper deg også med utenlandske rettigheter.

Lag en prøveplan. Da vet instruktørene at de rekker innom alle scener og eventuelle sang- og dansenumre. Viktige ekstraøvelser settes inn i prøveplanen så tidlig som mulig. Det gjør også generalprøve, premiere og forestillingsdatoer.

De fleste teaterorganisasjoner drives på dugnad. I barne- og ungdomsteatre er det ofte foreldre og besteforeldre som bidrar. I voksen-grupper er det medlemmene som trår til på og bak scenen. Arbeidsgruppene er ansvarlige for kostymer, kulisser, rekvisitter, kafedrift under forestillinger og markedsføring.

Har du mottatt penger til prosjektet? Alle som deler ut penger forventer en rapport når prosjektet er avsluttet. Retningslinjer for rapportering følger med tilskuddsmeldingen.

Mye å huske på? Når prosjektet ruller, dukker det stadig opp nye oppgaver. Skriv ned oppgavene. Lag et årshjul. Du trenger ikke å «finne opp kruttet» til hvert prosjekt. «Same procedure as last year» fungerer strålende, og det sparer deg for mye arbeid.

Nå kan du sette i gang! Du har det som trengs, og jeg heier på deg! Teaterorganisasjoner gjør en forskjell i folks liv. Det er samlende, inkluderende og lærerikt.

Lykke til og BREAK A LEG!